dzieci.eu

Przyłącz sięLogowanie
Forum

Zdjęcia i filmy. Pochwal się swoimi pociechami twórz albumy i zamieszczaj zdjęcia. Pokaż znajomym jak psocą i dokazują, lub przeciwnie jakie grzeczne są Twoje dzieciaki.

Ogłoszenia. Znajdź opiekunkę, sprzedaj ubranka lub zabawki.
Porady. Poradź się bardziej doświadczonych rodziców na naszym forum, pomóż innym rodzicom w ich problemach.

Blogi. Poprowadź blog, podziel się z innymi rodzicami swoimi radościami i smutkami. Napisz jak wygląda życie rodzica :)
Przyłącz się już teraz!

Homeopatyki na receptę?

Nowy temat
Odpowiedz
Oflaguj/Odflaguj

• Autor
  • Treść

Czapla

Jul 06, 2012 22:11    Cytuj
Punkty: -1   Głosuj

Dziewczyny, natknęłam się w internecie na informacje, że viburcol jest teraz na receptę :/. To jest lek homeopatyczny, wiec nie rozumiem, dlaczego nie jest ogólnodostępny. Dla mnie to jest chore, bo niedługo to po wszystko trzeba będzie biec do lekarza i stać w kilometrowych kolejkach w przychodni.

Weźmy udział w tym wydarzeniu i podpiszmy petycję w tej sprawie:

http://www.facebook.com/events/243603732424568/?context=create

skarpeta

Jul 10, 2012 00:04    Cytuj
Punkty: 0   Głosuj
 Też jestem zdziwiona. Viburcol stosowałam u dwójki moich dzieci i był niezastąpiony przy ząbkowaniu oraz szczepieniach. Teraz też chciałam kupić i spotakała mnie niespodzianka - na receptę. To już przechodzi wszelkie pojęcia. Nie ma problemu jak ktoś mieszka w miescie i ma szybki dostęp do pediatry, ale mieszkańscy wiosek mają spory problem. Całkowiecie popieram akcję!
Tigri

Jul 11, 2012 17:26    Cytuj
 Ech, coraz więcej tych leków na receptę, nie dają nam ani chwili wytchnienia. Powiedzcie mi, o co dokładnie chodzi w tym wydarzeniu, jak możemy przeciwdziałać temu procederowi ?
skarpeta

Jul 13, 2012 15:20    Cytuj

Musisz podpisać petycje, tak mi się zdaje. Z tego co się orientuje jak będzie duża liczba głosów możliwe, że ministerstwo weźmie pod uwagę rozpatrzenie tej sprawy.

Czapla

Jul 13, 2012 20:08    Cytuj

Dokładnie, trzeba podpisać petycję i przyłączyć się do wydarzenia, może w końcu coś z tym zrobią.

To wc ale nie jest tak, ze w dużych miastach nie ma problemów z dostaniem sie do lekarza, wręcz przeciwnie, kolejki są straszne, ostatnio moja mała miała zapalenie ucha i stałyśmy w kolejce 4 godziny, bo tylu było pacjentów.

skarpeta

Jul 31, 2012 16:30    Cytuj
 W sumie masz rację. W miastach też nie jest kolorowo. Dlatego mam nadzieję, że będzie dostępny bez recepty, ponieważ zdecydowanie podczas infekcji czy ząbkowaniu wolę podać ziołowy Viburcol niż Paracetamol. A po szczepieniach? To bym dopiero przeżywała horror gdyby nie dało się dziecka uspokoić przy pomocy tego czopku.
Czapla

Jul 31, 2012 23:07    Cytuj
 Viburcol ma szereg zastosowań, w stanach niepokoju, bolesnego ząbkowania, kolek niemowlęcych, odczynów poszczepiennych a także infekcji. Łagodzi rozdrażnienie i przywraca spokojny sen.
setka

Aug 31, 2012 18:51    Cytuj

Viburcol ma szereg zastosowań, w stanach niepokoju, bolesnego ząbkowania, kolek niemowlęcych, odczynów poszczepiennych a także infekcji. Łagodzi rozdrażnienie i przywraca spokojny sen.

No i dlaczego taki lek ma być na receptę? Nie rozumiem takich decyzji, dla mnie nie ma to najmniejszego sensu. Na facebooku jest nowe wydarzenie, akcja chyba coś rusza bo stworzono kolejną petycję tutaj. Spróbujmy coś zadziałać.

Czapla

Sep 01, 2012 07:52    Cytuj
 Widzę, że powstają nowe petycje, to bardzo dobrze, bo im więcej "szumu" narobimy, tym większe szanse, że coś się w tej kwestii zmieni. Kobietki, do petycji marsz :) nie możemy tego tak zostawić.
setka

Sep 30, 2012 00:05    Cytuj
Czapla - na szczęście.
Jestem zwolenniczką tego żeby ten lek nie był na receptę i myślę że jako internautki możemy wiele zdziałać rozpowszechniając sprawę i rozsyłając petycję :)
Czapla

Sep 30, 2012 22:33    Cytuj

Ja już dawno podpisałam i mam nadzieję, że takich jak my, znajdzie się więcej.

Doczytałam gdzieś, że zmienili nazwę tego viburcolu, kiedyś był "n" a teraz jest "c" i stąd to całe zamieszanie, tylko nie wiem, co nazwa ma do rzeczy, skoro skład pozostał ten sam.

skarpeta

Nov 06, 2012 18:25    Cytuj
 To jest całkowicie bez sensu. Tylko w Polsce można spotkać takie absurdy
Czapla

Nov 07, 2012 10:42    Cytuj
 skarpeta, masz rację, Polska jest pełna absurdów, a na każdym kroku napotykamy na jakieś utrudnienia.
setka

Dec 05, 2012 21:05    Cytuj
 Spotkałam się gdzieś z informacją, że ten lek pomimo tego że teoretycznie ma być na receptę to w jednych miastach faktycznie jest, a w innych nie. Nie rozumiem tego, gdzie tu jest jakakolwiek konsekwencja w działaniu? Jak dla mnie to kolejny argument na to że ta recepta jest zbędna, przecież jaki sens dodawać receptę do leku na bazie ziół a do chemii typu Paracetamol, która może bardziej zaszkodzić - nie dodawać?
Czapla

Mar 25, 2014 21:47    Cytuj

Nasze starania nie poszły na marne, petycje przyniosły oczekiwany skutek – viburcol znowu jest lekiem dostępnym bez recepty. Myślę, że wiele młodych mam odetchnęło z ulgą.

skarpeta

Mar 29, 2014 11:59    Cytuj
Viburcol kiedyś był dostępny bez recepty i nie wiem co się stało, że to się zmieniło. Dobrze, że powstała ta petycja 
Czapla

Jun 25, 2014 19:56    Cytuj
 Zmieniono mu nazwę z Viburcolu N na Viburcol C i dlatego został wprowadzony na receptę, mimo że skład się nie zmienił. Dobrze, ze wszystko wróciło już do normy.
Wszelkie prawa zastrzeżone | Webdesign zadylak.pl
Copyright 2008 www.dzieci.eu