Witam,
Jestem studentką, wczorajszy wykład był dla mnie szokujący. Temat: FAS - Fetal Alcohol Syndrome (Płodowy Zespół Alkoholowy). Dowiedziałam się, że spożywanie alkoholu podczas ciąży prowadzi do nieodwracalnych skutków u dzieci. Każda ilość jest niszcząca, tak samo nie istotny jest sposób spożywania, czy wziewny, czy przy nacieraniu się różnego rodzaju płynami, a nawet spożywając wszelkiego rodzaju SŁODYCZE, które są konserwowane za pomocą alkoholu ( nie tylko cukierki z alkoholem). FAS-jest zespołem umysłowych i fizycznych zaburzeń, które mogą wyrażać się jako opóźnienie umysłowe, anomalie rozwojowe, dysfunkcje mózgu, zaburzenia psychiczne oraz zaburzenia w uczeniu się.
DZIECI Z FAS TO DZIECI, KTÓRE SIĘ NIE UŚMIECHAJĄ!!!
Charakteryzują się niska masą urodzeniową, maja problemy z przybieraniem na wadze, charakterystyczne rysy twarzy (dzieci z FAS są do siebie podobne), szeroko rozstawione oczy, obwód głowy poniżej normy itd, ...
Dziecko takie mało śpi, łatwo się wybudza, jest niespokojne, rozdrażnione, ciężko je uspokoić.
Najstraszniejsze jest to, że u dzieci z FAS następuje uszkodzenie myślenia abstrakcyjnego oraz funkcjonowania społecznego!!!
DOROSŁE OSOBY Z FAS:
- nie rozumieją norm i zasad życia społecznego, jest to coś co dla nich nie istnieje,
- mają trudność z relacjami interpersonalnymi,
- nie zrozumieją żartu pod swoim adresem,
- nie umieją uczyć się na własnych błędach,
- maja trudność z podjęciem pracy (maja ofertę, ale nie rozumieją tego, że to jest aktualne tu i teraz, CV wysyłają miesiąc po terminie),
- "oni zawsze mają czas i każdy będzie na nich czekał", tak jak każdą decyzję można zawsze zmienić?
SPOŻYWAJĄC ALKOHOL W CZASIE CIĄŻY ODBIERASZ SWOJEMU DZIECKU SZANSĘ NA PRAWIDŁOWY ROZWÓJ!!!
Mam nadzieję, że to co napisałam będzie dla Państwa tematem do refleksji.
pozdrawiam
A.