dzieci.eu

Przyłącz sięLogowanie
Forum

Zdjęcia i filmy. Pochwal się swoimi pociechami twórz albumy i zamieszczaj zdjęcia. Pokaż znajomym jak psocą i dokazują, lub przeciwnie jakie grzeczne są Twoje dzieciaki.

Ogłoszenia. Znajdź opiekunkę, sprzedaj ubranka lub zabawki.
Porady. Poradź się bardziej doświadczonych rodziców na naszym forum, pomóż innym rodzicom w ich problemach.

Blogi. Poprowadź blog, podziel się z innymi rodzicami swoimi radościami i smutkami. Napisz jak wygląda życie rodzica :)
Przyłącz się już teraz!

Nietypowe zachowanie 6-latka

Nowy temat
Odpowiedz
Oflaguj/Odflaguj

• Autor
  • Treść

aga16

Aug 16, 2011 03:41    Cytuj
Punkty: 0   Głosuj

Mam 6 letniego syna i od pewnego czasu zaczal dziwnie zachowywac sie. Jega ulubiona zabawka to lalka(mam jeszcze corke 3.5lata).

Uwielbia czesac jej wlosy, spinac,zapinac itd. Ostatnio nawet przebral sie za dziewczynke.Zaczelam z nim o tym rozmawiac i zaszokowal

mnie swoim wyznaniem. Zapytal mnie dlaczego on nie jest dziewczynka.Jestesmy z mezem bezradni, chce umowic sie z psychologiem

bo nie mam pojecia jak do tego problemu podejsc. Prosze o pomoc, moze ktos ma lub mial podobny problem, chetnie wyslucham

wszelkich uwag i porad. 

fata_morgana

Aug 19, 2011 23:59    Cytuj
 Może to być jedynie etap przejściowy u chłopca, tylko rodzaj zabawy. A może być to też pierwszy objaw transseksualizmu, co jest oczywiście daleko posuniętym wnioskiem. Tak czy owak najważniejsza jest miłość do dziecka, a nie dostosowywanie uczuć do obecnych konwenansów...
lolipop

Sep 01, 2011 11:12    Cytuj
 też myślę, że to może być okres przejściowy u dziecka, w końcu w tym wieku nie jest jeszcze do końca ukształtowana psychiczna tożsamość z płcią. Jeśli jednak sie niepokoisz to dobrze jest pójść do psychologa dziecięcego
edyta28

Nov 02, 2011 23:12    Cytuj

Rodzice niepokoją się, gdy syn zaczyna bawić się lalkami, chodzić z wózkiem, czy brać udział w zabawach typowych dla dziewczynek- np. w dom, w klasy, przebieranie czy malowanie. Przychodzą do głowy rozmaite obawy, np. że syn wyrośnie na maminsynka czy geja. Takie zabawy wybierają zwykle chłopcy wrażliwi, z zainteresowaniami artystycznymi, z wysoką inteligencją „emocjonalną” i najczęściej są to zainteresowania przejściowe. Walka z nimi przyniesie więcej strat niż korzyści wychowawczych.

Bezpieczne granice tolerancji: bądź spokojna, jeśli syn oprócz lalek, domków i wózków lubi także zabawy z chłopcami, klocki, czy wspinaczki po drzewach. Możesz się zaniepokoić, gdy syn unika kontaktów z dziećmi, bawiąc się, zamyka w swoim pokoju. To sygnał, że dziecko ma problemy emocjonalne i warto z nim więcej rozmawiać, poświęcać mu więcej czasu na wspólne zabawy, może także wybrać się do psychologa dziecięcego 

SZUKASZ WSPARCIA W WYCHOWANIU SWOJEGO DZIECKA?

www.podopieka.com

fata_morgana

Nov 20, 2011 22:58    Cytuj
 Właśnie-jak byłam mała też wolałam autka i klocki od lalek i zabawy z chłopakami. Jakoś nie mam problemów ze swoją kobiecością, jako dorosła osoba;)
ehhh

Dec 21, 2011 22:00    Cytuj
 Wydaje mi się, że na tym etapie nie ma się jeszcze czym przejmować, synek z tego wyrośnie, gdy na etapie dojrzewania powtórzy to samo to już będzie problem, ale psycholog nie zaszkodzi, wyczuje sytuacje na ile synek mówił poważnie
Wszelkie prawa zastrzeżone | Webdesign zadylak.pl
Copyright 2008 www.dzieci.eu