dzieci.eu

Przyłącz sięLogowanie
Forum

Zdjęcia i filmy. Pochwal się swoimi pociechami twórz albumy i zamieszczaj zdjęcia. Pokaż znajomym jak psocą i dokazują, lub przeciwnie jakie grzeczne są Twoje dzieciaki.

Ogłoszenia. Znajdź opiekunkę, sprzedaj ubranka lub zabawki.
Porady. Poradź się bardziej doświadczonych rodziców na naszym forum, pomóż innym rodzicom w ich problemach.

Blogi. Poprowadź blog, podziel się z innymi rodzicami swoimi radościami i smutkami. Napisz jak wygląda życie rodzica :)
Przyłącz się już teraz!

Problem z 3 latkiem

Nowy temat
Odpowiedz
Oflaguj/Odflaguj

• Autor
  • Treść

Jul 11, 2011 12:25    Cytuj
Punkty: 0   Głosuj
 witam serdecznie !!! Mam problem z synem ktory ma 3 lata.a mianowicie mimo swoich lat niechce nic mowic,mowi tylko pojedyncze slowa,napewno nie mowi mama(co denerwuje moja partnerke) tylkom caly czas tata.Faktem jest ze od narodzin caly czas przebywa zemna bo jestem bez pracy jak narazie i niewiem czy fakt ze mieszkamy zagranica nie wplywa na jego niechec do mowienia.pozatym slucha tylko mnie i wszystko co co robi zawsze wola tylko mnie,tata pic tata na plaze itp.Czasami jestem troche tym zmeczony a szczegolnie ze moja partnerka jest obok ale tak naprawde to sie ciesze i jestem z tego dumny choc zastanawiam sie czy nie robie mu krzywdy.prosze o opinie i jak zmienic jego postepowania a szczegolnie co zrobic zeby zaczol rozmawiac.moze wizyta u psychologa dziececego?pozdrawiam.
fata_morgana

Aug 11, 2011 21:26    Cytuj
 A czemu maluszek nie chodzi do przedszkola? To na pewno "rozwiązałoby mu język". Uważam, że nic tak nie rozwiązuje problemów komunikacyjnych u dziecka, jak przedszkole, kontakt z rówieśnikami i innymi ludźmi. A jak raz po dziecko będzie przychodziła mama, raz Ty, to mały się powinien przyzwyczaić i zacząć traktować Was 'na równi',a przy tym wiecej mówić. Wizyta u psychologa nigdy nie zaszkodzi, ale ja pierwsze co, to bym posłała dziecko do przedszkola. Pozdrawiam!
edyta28

Nov 02, 2011 23:18    Cytuj

Dzieci uczą się mówić w różnym wieku (większość między 1 i 3 rokiem życia). Zależy to od predyspozycji genetycznych (jeśli rodzice zaczęli mówić późno, to ich dziecku też nie będzie się spieszyć z nauką pierwszych słów). Zależy to również od płci. Chłopcy z reguły zaczynają mówić później niż dziewczynki.

Jednak to jak szybko dziecko zacznie się z nami komunikować przy pomocy słów zależy też od nas samych. . Pociechy rodziców, którzy sporo uwagi, czasu i energii poświęcają swojemu maluchowi, opowiadają mu o tym co robią, co widzą, zaczynają mówić wcześniej i nauka mówienia przychodzi im dość łatwo. Czytaj dziecku książeczki, rozmawiaj z nim, zachęcaj do pokazywania przedmiotów na obrazku.

Możesz również skontaktować się z lekarzem pediatrą i podzielić się z nim swoimi obawami. Warto również sprawdzić, czy słuch dziecka rozwija się prawidłowo.

SZUKASZ POMOCY I WSPARCIA W WYCHOWANIU SWOJEGO DZIECKA?

http://www.podopieka.com/

ehhh

Dec 21, 2011 22:03    Cytuj
 Każde dziecko jest inne, nie wszystkie mając trzy lata muszą nawijać jak najęte, idźcie z nim do specjalisty to na pewno powie czym to jest spowodowane
Wszelkie prawa zastrzeżone | Webdesign zadylak.pl
Copyright 2008 www.dzieci.eu